Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

#деЗакони: Мінприроди все ще не опублікувало законопроекти про поводження з відходами

  Пане міністр екології Остап Семерак, ми питаємо вас відкрито і вдруге – #деЗакони?  

100% відсотків побутових відходів в Україні зараз стають сміттям і не переробляються. Все тому, що у нас немає ефективних законів як в Європі.

За нац. стратегією подолання цієї проблеми до кінця 2018 року ваша команда мала виставити на сайт Міністерство екології та природних ресурсів України та на громадське обговорення проекти нових законів:
1. про управління відходами (рамковий закон)
2. про батарейки, батареї та акумулятори
3. про відходи електронного та електричного обладнання
4. про відпрацьовані нафтопродукти
5. про захоронення відходів
6. про управління відходами видобувної – промисловості
7. про зняті з експлуатації транспортні засобита інших.

• Що відбулося в реальності?

На сайті Мінприроди з’явився лише один із них, в кінці 2018 року, з грубими порушеннями процедури громадського обговорення та ігноруванням пропозицій європейських експертів.

Детальніше суть порушень написала Олена Кравченко в цій статті:

• 2 тижні тому ми вийшли на вуличну акцію під Мінприроди, щоб почути вашу відповідь — #деЗакони. Акція об’єднала 5 екологічних організацій: Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)Україна БЕЗ сміттяБатарейки, здавайтесяДруге життяKharkiv Zero Waste: кампанія за ресайклінг, а також Реанімаційний Пакет Реформ - РПР. В акції взяли участь відомі активісти — Євгенія Аратовська Остап ЄднакТетяна ОмеляненкоСергій Волков. Сюжети з акції показали ключові канали країни.

Особисте звернення голови нашої організації Люби Колосовської до вас особисто набрало 740 реакцій та 500 поширень:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218609108559503&set=a.4462795568592&type=3&theater

• Як відреагувало Міністерство і що написало у себе на Facebook?

Фейсбук Міністерства пише про те, які в Україні красиві національні парки і гриби, та як Міністр взяв участь у висадці дерев разом із студентами Черкаського університету. А нашу акцію про проблему по суті — подає як непорозуміння, бо начебто громадське обговорення рамкового закону уже проведено.

По-перше, якщо воно уже проведено – ми питаємо, де документ, який надає перелік всіх зауважень і обгрунтоване пояснення, чому ключові із них НЕ ПРИЙНЯТІ? Чому пропозиції організації ISWA Young Professionals Group - Ukraine та Україна БЕЗ сміття не враховані? Чому проігнорована 2 серія зауважень від організацїі Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)?

І найголовніше – де решта законопроектів, які ваше міністерство мало виставити на обговорення і врахувати пропозиції та коментарі?

Особистої відповіді на звернення суспільства ви, пане Міністр, так і не надали.

• Найцікавіше те, що тексти більшості із цих законопроектів УЖЕ НАПИСАНІ та надані Міністерству як безповоротна допомога — групою експертів з України та Європи.

Зокрема, в створенні законопроекту по батарейки та акумулятори брала участь наша команда Батарейки, здавайтеся, текст законопроекту лежить тут: http://www.twinningweee.com.ua/uk/draftoba

Щоб залучити своїх експертів створити ці законопроекти, Євросоюз витратив мільйони євро. Наше питання — чому закони досі не опубліковані та осіли в Міністерстві?

Пане Міністр, нас обурює та засмучує така реакція вашого органу і ми вимагаємо:– публікації рамкового закону про відходи на сайті Міністерства із внесеними правками та коментарями– план з датами громадських обговорень решти законопроектів на 2019 рік

Чекаємо на вашу реакцію.

Ви обираєте чисту Україну чи полігон?

Зроби селфі із сміттям в місті чи на природі, напиши пост чому тебе турбє ця проблема з тегом #деЗакони, затегай міністра Остап Семерак

* Цей пост не є агітацією за жодного із кандидатів у Президенти. Ми за свідомий вибір.