Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

Куди тепер компаніям здавати батарейки

Привіт! Мене звати Люба Колосовська. 5 років тому я залишила роботу в сфері IT та заснувала проєкт «Батарейки, здавайтеся!».

Тому, що моє серце розривається від усвідомлення безконтрольності, з якою зараз викидаються небезпечні відходи в Україні.Від масштабів лиха. Його незворотності. Я збудувала команду, щоб це змінити.

Наприкінці 2018 року ми втілюємо історичний перехід: припинили безкоштовний прийом батарейок у бізнесів та запускаємо новий формат для відповідальних компаній — проект «Коробочки»

В цьому пості я вирішила розказати особисто, як і чому ми прийшли до такого рішення.

Рух по збору батарейок в Україні розпочався в 2013 році із хибної заяви заводу «Аргентум» у Львові про те, що переробка батарейок — безкоштовна. Тоді нам, 3-м it-шникам із Дніпра, здавалося, що захистити Україну від токсичного забруднення це так просто: варто лише зробити прикольний дизайн та мотивувати людей збирати батарейки.

І наша пропаганда дійсно спрацювала!Проект почав рости як на грибах, по всій країні наче вірус відкривались все нові й нові пункти збору батарейок. Разом з волонтерами — небайдужими людьми та компаніями, ми відкрили 1500 пунктів прийому батарейок та охопили збором батарейок всі 24 області України.

Але в 2016 році, коли наші темпи збору батарейок сягнули масштабів 1 тонна в місяць, ми дізнались шокуючу новину — справжньої переробки батарейок на заводі «Аргентум» ніколи не було.

Колектив підприємства дійсно мав маленьку лінію як експеримент, і він показав — продаж ресурсів, добутих із батарейок, не окупає процес переробки. За переробку батарейок потрібно доплачувати. І вони згорнули свій експеримент, заявивши про це публічно.

В Україні почались випадки викидання батарейок у природу недобросовісними людьми, бо переробляти їх було ніде.

На фото звалище під Одесою, де викинуто близько 300 кг різних джерел струму

Наші спроби знайти інше підприємство в Україні, яке би могло переробляти батарейки, не дали результату — всі вони сходились на тому, що економічного смислу переробляти батарейки в Україні поки що немає. По-перше, у нас нікому платити за переробку батарейок. По-друге, всі волонтери та компанії разом узяті збирають зараз до 100 тонн батарейок на рік — цього поки мало для заводу. Детально про це ми писали у статті

На той момент на нашому складі уже було 50 тонн батарейок, і цифра постійно зростала. Тож ми усвідомили — найрозумніший сценарій для України зараз полягає в тому, щоб не чекати дива, а відправляти наші батарейки на уже діючі та професійні заводи з переробки батарейок у Європі!

Наш склад батарейок в Києві, де зберігається близько 14 тонн батарейок

Завдяки вашій підтримці, протягом 2018 - 2019 років ми заключили партнерство із трьома заводами — Redux в Німеччині, Recupyl в Польщі та GreenWEEE у Румунії, щоб розірвати це порочне коло збору батарейок заради збору батарейок. Для переробки українських батарейок ми обрали завод GreenWEEE у Румунії. 

Це буде перший випадок, щоб українські батарейки потрапили на переробку, за всю історію!

Але ключове питання — хто заплатить за переробку батарейок?

Щоб оплатити переробку лише тих батарейок, які уже накопичені на всіх наших складах, потрібно більше 3 млн гривень. Ми шукаємо спонсорів, які би могли нам допомогти її разово оплатити, але стратегічно ми усвідомили — нам важливо змінити модель.

І так з’явився проект «Коробочки».
Відтепер збір батарейок в Україні буде відбуватись лише в тих компаніях, які покриватимуть вартість їх гарантованої переробки.

В першу чергу, такими компаніями стануть великі рітейл мережі — дві із них «Епіцентр» та «Ватсонс» попередньо погодились фінансувати із своїх доходів переробку тих батарейок, які вони збиратимуть своїх магазинах.

Це є наш перший спільний великий результат, люди! Результат 2-річного лоббіювання, яке стало можливим завдяки внескам кожного із вас, хто підтримуює наш проект.

Але ресурсів цих мереж вистачить на переробку лише 2% всіх українських батарейок. Цим мережам не справитись самим! Саме тому, там буде діяти правило: можна буде здати до ~5 штук батарейок від 1 людини. Важливо не відбити у них бажання брати участь у проекті.

А щоб збирати більше батарейок – наша задача підключити до нашого руху більше компаній.

І в цьому нам допоможуть наші нові спеціалізовані коробочки на 10кг батарейок.

Ваша компанія може замовити їх у нас із власним логотипом, та встановити — у себе в офісі, в дружній школі чи подарувати партнерам.

У вартість кожної коробочки входить:

— гарантована переробка всіх зібраних батарейок у Європі

 — логістика та зберігання батарейок до етапу транскордону

 — внесок на роботу «Батарейки, здавайтеся!» по втіленню реформи: щоб врешті за переробку батарейок в Україні почали платити їх виробники з доходів від продажів

 

Звертаюсь до кожного із наших прихильників!

Допоможіть нам розказати про «Коробочки» hr-ам та керівникам компаній, де ви працюєте.Поясніть, чому важливо не просто збирати батарейки, а здавати їх на гарантовану переробку. На цьому етапі — дуже важлива підтримка кожного з вас!