Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

Екстрений скандал про дотації про спалювання сміття

Дякуємо всім, хто вчора підключився до екстреного скандалу про дотації про спалювання сміття! Всім, хто репостив пост та тегав депутатів.

Начебто, поправки вдалося відбити. Точні дані – після публікації закону наступного тижня.

Що відбулося?

Зненацька, приймаючи закон про аукціони на енергію, депутат Домбровський уже вкотре намагався протиснути в нього анти-еко ідею – доплачувати компаніям за спалювання сміття.

В минулому році закон з цим текстом уже потрапив у чорний список після числених скандалів і критики експертів з Європи, і ось зараз - поправки сплили знову в новому законі, та застали всіх абсолютно зненацька.

Як це працює у найбільш успішних країнах Європи: споживач має платити більше грошей, якщо не хоче сортувати сміття, та відправляє сміття на спалювання замість переробки. Спалювати має бути дорого, переробляти вигідно, а ще вигідніше — скорочувати кількість сміття!

Що хотів Домбровський (за красивими словами): щоб спалювання сміття оплачував не лінивий споживач який нічого не хоче сортувати, а бюджет, тобто ми з вами. Ідея, вочевидь, просувалась під конкретні бізнес плани – бо це дуже вигідно стати на такий потік держ-дотацій і спалювати що завгодно, в тому числі те, що можна переробити.

Дякуємо всім небайдужим депутатам, які збивали поправки та стояли за збереження України чистою від спалювального диму!

Наступний крок – прийняття правильного Закону про відходи за європейським зразком.‍