Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

Не дамо псевдо-переробникам закопати батарейки киян!

Друзі, допоможіть поширити та привернути увагу!
КП "Київкомунсервіс" – комунальне підприємство, яке зібрало 60 тонн батарейок в Києві, оголосило тендер на 3 600 000 грн по утилізації батарейок:
https://zakupki.prom.ua/gov/tenders/UA-2019-08-16-000583-a

Але є проблема – умови тендеру прописані недостатньо уважно, і тому всі шанси на перемогу мають псевдо-переробники!

Це компанії, які ставлять наднизьку нереальну ціну за переробку, щоб отримати кошти, але 60 тонн батарейок після цього опиняються у найближчій посадці, бо справжньої переробки в цих компаній немає 😖


🔋 Що це за батарейки?

Відтоді, як Київкомунсервіс опублікував тендер, нас просто завалили питаннями – чи це раптом не батарейки «Батарейки, здавайтеся!», зібрані компаніями та волонтерами за 6 років роботи, будуть перероблені за державні гроші? Адже цифра співпадає – у нас теж щонайменше 60 тонн.

Відповідь НІ. Це батарейки, зібрані в помаранчеві контейнери та картонні коробки київського комунального підприємства. Але нам не все одно щодо їх долі, адже наша місія – щоб 100% в Україні дійсно йшли на переробку, а не в землю.

Що не так із тендером?

Зараз тендер прописаний так, що в ньому можуть перемогти псевдо-переробники – компанії, які на папері мають ліцензію, а в реальності у них немає ніяких потужностей. Вони хоронять відходи в землю, в море чи заливають у бетон. І таких в Україні – більше половини (!).

Основні неточності в тендері, які важливо виправити:
1. Тендер каже, що заводи мають мати ліцензію від Мінекології України на установку з переробки батарейок

Нонсенс, адже в Україні немає жодного підприємства, яке має такі потужності та може показати їх публічно. А реальні заводи в Європі не можуть мати ліцензію Мінекології України, у них ліцензії своїх країн, а не українського Мінекології.

2. Тендер каже, що учасник має мати дійсний дозвіл на вивезення батарейок в іншу країну, якщо переробка буде не в Україні

Але жодна з компаній в Україні не має такого дозволу зараз і навіть на нього ніколи не подавалась – ми спеціально уточнили в Міністерстві.

Незабаром цей дозвіл буде у нас, просто тому що ми робимо це для наших батарейок. Таким чином ми станемо єдиним претендентом. Але ми отримаємо його оптимістично в жовтні-листопаді, це пізно, якщо судити із нинішніх умов тендера.

♻️ Чи будемо ми брати участь в цьому тендері?

Ми точно спробуємо! Адже ми є єдиною командою, яка вперше в історії України через 100500 труднощів та перепон налагодила співпрацю з Європою. Тому ми реально можемо вивезти батарейки Київкомунсервіса на справжній завод разом з нашими батарейками.

Гарні новини, що порядок бюджету, оголошеного в тендері, дійсно дозволяє організувати їх гарантовану переробку.

Але! Наші шанси на перемогу дуже малі, якщо вимоги вище не будуть виконуватись, і буде перемагати той, хто пропонує нижчу ціну без реальної переробки. Ми ж – готові надати відео з заводу, та 100% прозорий звіт по переробку та витрату коштів.

Ваша підтримка важлива!

Ми намагались повідомити цю інформацію Київкомунсервісу напряму, але вже тиждень вони не відповідають на дзвінки.

Попередня наша спроба допомогти їм з якісною утилізацією батарейок киян теж провалилась – розмовляти з нами телефоном чи організувати зустріч вони відмовились, сказали ставати в чергу на прийом.

Як показує досвід, саме публічність допомагає підняти приорітет питання та всю його серйозність в очах держслужбовців. Тому ми вдячні кожному, хто зробить репост цього поста на фейсбуці!

🙌 Уже 750+ людей в Україні підтримують нас своїми внесками в боротьбі за Україну, чисту від токсичних відходів!‍