Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

Звалище 300 кг батарейок на Троєщині в Києві. Хто це робить і як це зупинити?

21 березня в одній з груп молодих мам Троєщини в Києві нас почали масово тегати люди.

Тут на піску, в 50 метрах від водозабору, якісь невідомі разом зі сміттям викинули 300 кг батарейок. Вони лежать давно, частина з них пішли вглиб піску.


Уявіть собі масштаби – 1 батарейка здатна забруднити 16 м2 землі, а тут їх не менше ніж 20 000 штук. Враховуючи, що батарейки викинули купою, забруднення може поширюватись сильно вглиб, проникаючи в ґрунтові води.
Про шкоду батарейок: batareiky.in.ua/shkoda

Причому, випадок на Троєщині не єдиний – про аналогічну ситуацію нам повідомили в Харкові тиждень тому:http://batareiky.in.ua/post/zvalishche-batareyok-harkivi-zalyutinskiy-lis

🤬 Хто це робить??

Псевдопереробники батарейок. Це компанії, які збирають батарейки, але потім не хочуть платити за їх реальну переробку. І тому далі їх тупо викидають: в річку, на звалище, а іноді – ось так ось тупо банально прямо в прогулянковій зоні для молодих мам!

Навіщо вони це роблять?
Хтось – заради екопіару, обманює таким чином людей. Люди довіряють, думають що батарейки пішли на переробку і компанія «зелена», стають лояльними до неї, а в реальності?.. Тут ми писали детально про псевдопереробників

Інший мотив – це гроші. Компанія приймає батарейки за гроші для начебто утилізації, забирає гроші собі, а батарейки викидає.
Куди здавати батарейки надійно: http://batareiky.in.ua/kudy-zdaty

✊🌏 Як це зупинити

Всупереч карантину – підтримайте нас! Ми боремось за те, щоб покласти відповідальність за оплату переробки на виробників батарейок (як в Європі), та спільно дійшли до першого успіху – модель працює на базі мереж «Епіцентр» та «Нова лінія».

Ваш внесок, наприклад 100 грн/міс, може допомогти залучити до проєкту більше чесних торгових мереж: http://batareiky.in.ua/help

Бо карантин закінчиться, а наслідки токсичного забруднення землі залишаються з нами на 50 років та більше. Ці випадки в Києві та Харкові – це лише верхівка айсбергу, 99% всіх батарейок в Україні йдуть на смітник.

🙌 Гарні новини

Конкретно ці 2 випадки – у нас під контролем.
Харків – разом з волонтерами ми прибрали це звалище, написали про це окремий пост.

Київ – на місце виїхала Державна екологічна інспекція Столичного округу за особистою участю Сергій Волков.

Разом з волонтеркою Анастасією Мартиненко із OZERO і небайдужим фотографом Тарасом Безпалим ми зафіксували злочин.

Прибрати звалище та відокремити батарейки дав згоду КП "Київкомунсервіс", в підпорядкуванні якого знаходиться ця територія. 

Дякуємо команді КП "Київкомунсервіс" за оперативність та небайдужість, що не залишились осторонь! А ще – всім небайдужим мешканцям Троєщини, які повідомляли про цей інцидент, в тому числі через додаток 1551.

♻️ Переробку цих батарейок зі звалища на Троєщині оплатить Київкомунсервіс з коштів підприємства. Уже зібрані батарейки КП спільно з нами та нашим партнером Екологічні Інвестиції направить на завод GreenWEEE, і ми сподіваємось, що всі подальші поставки будуть також виключно на гарантовану переробку.

Втім важливо розуміти, що фінансування переробки батарейок з коштів КП – тимчасове та часткове рішення. На всі батарейки, які щодня викидаються в Києві коштів Київкомунсервісу не вистачить.

За 5 років киянам разом з «Київкомунсервіс» вдалося зібрати 70 тонн батарейок, а в цей самий час кияни купили та позбулись приблизно 1625 тонн нових батарейок, в 23 рази більше!

Для того, щоб 100% всіх батарейок в Києві та в Україні йшли на переробку, оплачувати переробку мають імпортери батарейок пропорційно продажам нових батарейок. Чим більше батарейок компанія ввезла та продала – тим більше коштів вона сплачує за утилізацію. Саме так, це працює в Європі.

Україні потрібна така системна модель фінансування переробки і тільки разом ми можемо її добитись.

Фото – Nikita Molochkov та Taras Bezpalyi