Додай екологію до своїх інвестицій в Україну! 👊🇺🇦  Підтримай наш план на 2024 рік →

«Ні» псевдопереробці батарейок під Одесою!

Поки Ілон Маск підкорює космос, а X-ray установка на заводі Redux в Німеччині сортує батарейки зі швидкістю 40 батарейок/секунду…

327 українців підписали скаргу-зауваження, щоб Міністерство екології та природних ресурсів України НЕ ДАВАЛО дозвіл на псевдо-переробку батарейок в Одесі: http://bit.ly/2K49ElE
Тепер чекаємо на відповідь!

Публічністю цієї історії ми доносимо співробітникам Міністерства, що країна спостерігає за їх рішенням по совісті та закону, інакше — суд.

Нагадаємо, що 28 лютого 2018 на сайті Мінекології з’явився звіт про наміри «Укрекопром» – заводу із Одеси, раніше задіяного в корупційних скандалах, зайнятись новою діяльністю — переробляти батарейки.

Це новина здивувала нашу команду, адже справжня переробка батарейок в Україні зараз економічно не окупається, якщо робити її за правилами:

  Тому в нас виникла гіпотеза, що те, чим насправді планує займатись підприємство, — це імітація утилізації: використання однієї із відомих схем відмиву коштів на утилізації небезпечних відходів. Детальніше про ці схеми – дивіться в цьому розслідуванні, створеного за підтримки організації Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ):

Ми поспілкувались із представниками «Укрекопром» особисто, вивчили документи підприємства та завітали на громадські слухання. Гіпотеза про те, що підприємство планує саме займатись псевдо-переробкою батарейок і вводити людей в оману — поки що підтверджуються.

Маніпуляція – нашу скаргу не внесли в протокол

Під час громадських слухань до нашого активіста була застосована маніпуляція – його зауваження до протоколу НЕ ВНЕСЛИ.

Натомість перевели всю комунікацію в імейл та дали «офіційну відповідь»:

⁉️ Батарейки планують «переробляти» без сортування

Підприємство стверджує, що буде переробляти «уже відсортовані батарейки», АЛЕ, в Україні немає ЖОДНОЇ сертифікованої лінії із сортування батарейок.

Така відповідь автоматично означає обман — або «переробка» буде існувати лише на папері (див. схеми відмиву грошей на утилізації вище), або ж сортування буде виконуватись кустарно, так що найбільш токсичні типи батарейок потім можуть піти в землю, бо Європа їх не прийме

Немає пояснення, чому саме ця технологія

В документах НЕМАЄ пояснення, чому для переробки батарейок вибрана допотопна установка для подрібнення, в якій власне переробки і немає — є лише відокремлення заліза.

У відповідь на запитання чому не описані технічні альтернативи — вказано, що як технічна альтернатива наведена установка із спалювання біологічних відходів. Причому тут батарейки?

•  Жодної відповіді про те, куди підуть продукти переробки далі

Фактично, якщо все що написано в звіті на 1 сторінці опису технології правда, підприємство буде займатись створенням нового сміття, а не переробкою.

Нам не відоме жодне підприємство в Україні, які має потужності для переробки подрібненої маси із батарейок без заліза, яку видає на виході така «переробка».

•  Який висновок?

Сьогодни ми подаємо скаргу в Мінекології в рамках установленої процедури громадського обговорення цього «проекту» і ВИМАГАЄМО не видавати підприємству дозвіл на діяльність.

Відмову врахувати наші зауваження, підписані понад сотнею людей із різних куточків Україні та організацій, ми будемо трактувати як бездіяльність чиновників.

В цьому випадку, наші партнери Екологія.Право.Людина планують подавати на Мінекології до суду.

Фото – зі схожої примітивної лінії з подрібнення батарейок на заводі «Аргентум» у Львові, який свого часу закрився зокрема тому, що продавати оцю чорну масу на ринку не вигідно.